Bali

Hej!
 
Igår var en lååång dag...
Vi gick upp klockan 5 för att ta bussen till Clarks flygplats och åka till kuala lumpur. Där hade vi ett annat flyg till Bali. Vi hade dock bokat flygen separat så var tvungna att checka in på nytt, men det var inga problem.
Vi flög med Air Asia båda rutterna, billigt och bra men absolut inte skönt för oss långa personer.
Vi hade oturen att få platser på sista raden bägge rutterna, dvs platserna där man inte kan skjuta bak ryggstödet. Första flyget var inga problem, hade fönsterplats och fick lite sömn, men nästa flyg, som var halv 9 på kvällen hade jag platsen bredvid gången. Hade ingenstans att ha benen eller att sova haha. Tycker det är jätte svårt att sova på flygplan. Slutade med att Kevin låg med huvudet på brickan man har framför sig och jag på hans rygg haha. Vi landade i Bali 23.30 men var inte på hotellet försen 20 min efter midnatt, så en vääääldigt lång dag. Tråkig eftersom det var vår ettårsdag igår. 
 
Sitter och väntar på frukost just nu och ska sedan ut och kolla in omgivningen, ner och se hur havet är, om det är surfarvänligt..åh vad jag har saknat brädan! Efter några dagar på detta hotellet ska vi vidare, men vet inte vart! Några tips? Vi letar egentligen bara efter ett schysst område med surfing, men inte alltför populärt då vi fortfarande är newbies haha.
 
 

Whalesharks

Hejhopp!
 
Har varit tomt här då hotellet vi bodde på i Donsol inte hade wifi i rummen utan bara i restaurangen, och det sög :) Vi åkte ju till Donsol med en enda tanke - simma med valhajar. Igår hade vi satt alarmet på 06.00 för att dra ut på havet vid 7. Dock regnade det så vi struntade i det och somnade om istället (det blir svårare att se i vattnet om det regnar)
Istället blev det att vi drog ut vid 12. Vi hade goda chanser då de sett ett 15 tal hajar under morgonen. Vi såg inte en enda....
Kändes sjukt drygt att ha betalat för att sitta i en båt i tre timmar, eller ja jag somnade. Vi var så besvikna, även fast vi visste att de inte kunde garantera att vi skulle se några hajar. Vi bestämde oss dock för att dra ut dagen efter igen, dvs. idag. Så var uppe 6 imorse igen och åkte ut vid halv 8. Vi hade mer tur denna gången, såg nämligen 3 valhajar! 
Så jäkla coolt, och en sjuk upplevelse. Allt gick så himla fort. Det stod 4 killar högt upp på båten som höll utkik och när de fick syn på en skrek de till vår "guide". Då var det dags att ta på sig simfötterna och snorkelutrustningen snabbt som tusan och göra sig beredd på att hoppa ner i vattnet, samtidigt som båten fortsatte köra framåt.
 
Jag skrev tidigare att detta företag hade regler angående hajarna, killarna på vår båt följde dem och var noga med att vi gjorde det med, dessvärre såg jag andra "guider" som inte gjorde det och det gjorde mig lite förbannad faktiskt. Dessa regler är liksom till för att skydda och undvika att stressa djuret likaväl som att skydda människan. För att göra min situation värre var jag så sjukt lack på ett franskt par som åkte med oss. Av alla fransmän jag träffat har det varit 1 som varit trevlig och artig. De andra har varit nonchalanta, respektlösa och trott att världen kretsat kring dem. Självklart säger jag inte att alla är så, det är bara min erfarenhet. 
Först så välter kvinnan ner vår solkräm under däck, utan att bry sig så att vi får be båtkillen klättra ner i detta lilla utrymme. En liten stund innan vi ska ner i vattnet välter hon ner min ena simfot (heter det så?) UTAN ATT BRY SIG under däck igen. Jag får återigen be killen om han kan klättra ner och jag är nära att missa att hoppa i vattnet, dvs missa hajen pga att hon inte kan se sig för.
Väl i vattnet sparkar killen mig ca 5 gånger i huvudet med sina jävla simfötterna (klart det kan hända) utan att be om ursäkt. Är det så svårt att be om ursäkt? Tjejen ger blanka fan i var jag simmar och simmar på mig och blockar vägen så att jag får stanna och vänta..
 
Bortsett från detta par var upplevelsen helt fantastisk! Ett perfekt avslut på vår resa i Filippinerna då vi lämnar landet den 29e.
 
 
 

Manila

Är för tillfället i Manila! Har bara 1 till natt här sedan åker vi till Donsol. Så ska ut och kolla läget lite idag, annars gör vi inte så mycket.
 
I Donsol ska vi se om vi kan få syn på några whalesharks! Ska ut och snorkla alternativt dyka med dessa enorma varelser. Så jag hoppas vi har turen på vår sida så att vi faktiskt kan få se dem då jag hört att säsongen börjar lida mot sitt slut. Vi hade ju tänkt göra det i början av vår resa, i närheten av Cebu. Dessvärre läste jag att de matar djuren där för att tjäna pengar på turister. Detta gör att djuren "glömmer" att jaga själva och förlitar sig på människorna. Läste även att de går väldigt nära djuren där (man ska hålla sig 3-4 meter ifrån, minst). Såg även en bild där guiderna höll fast valen och en tjej klättrade upp på ryggen medan resterande turister stod alldeles för närma och fotade samt tog på den. Hemskt.
I Donsol matas de inte, de är i sin naturliga miljö vilket också gör att det inte är en garanti att man får se någon. Men hellre det än att bidra till föregående ställe.
 
Självklart finns det människor här med som går alldeles för närma osv. Har läst att båtarna har regler som ska följas när man är i vattnet annars får man spendera resten av dagen på båten men hur noga de följs vet jag ej.